DUVANJSKA PREZIMENA: Prskale

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Prskale žive u Lipi (2 obitelji) i Tomislavgradu (1 obitelj, 7 članova).

Starinom su iz Brotnja, iz Paoče, gdje su, utvrdio je N. Mandić, nastali od Bulića, a koji su daljnjom starinom znameniti srednjovjekovni rod Aračinovići s maticom u Paoči. Kad se, prema pjesmi fra Andrije Kačića Miošića, objavljenom u “Razgovoru ugodnom naroda slovinskog”, ženi bosanski kralj hrvatske krvi i imena Stipan Tomaš (1446.) s budućom i posljednjom bosanskom kraljicom Katarinom, kćeri hercega Stipana Vukčića Kosače, uz ostale vlasteline poziva i “Aračićeviće od Broćna”.

Što se pak tiče Bulića i Prskala, oni se usporedo pojavljuju u popisu Biskupa fra Pave Dragićevića 1741/42. U Čitluku je zabilježena, 7-člana obitelj Joze Bulića (Josephus Bulich), a u Gradnićima, tada sjedištu župe Brotnjo,živi 13-člana obitelj Bože Prskalovića (Natali s Prskalovich). 1768. godine biskup fra Marijan Bogdanović zatiče u Čitluku čak 6 obitelji Bulića s 39 članova, a u Gradnićima je i dalje glavar obitelji Prskalovića već spomenuti Bože Prskalo, ali ovaj put s obitelji uvećanoj za 4 člana.

Prskale se kasnije šire po Brotnju, Mostaru, Čapljini, u okolici Ljubuškog, zatim u Rami, Uskoplju, na području Mostarskog blata i, dakako,u duvanjskom kraju.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.