DUVANJSKA PREZIMENA: Pranjići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Pranjići žive u Brišniku (27 obitelji), u Tomislavgradu (11 obitelji, 27 članova) i na Kolu (1, 1).

Prezimena Pranjić, Pranić, Franjić, Franić su patronimi od vlastitih imena Pranjo, Prano ili Prane, Franjo, Frano ili Frane. To se može potvrditii primjerom iz sela Vitovlja, župa Dobretići pokraj Jajca od “Idžanovića poslije nastali Trupine po nekoj debeloj babi, a Pranjići po nekom Pranjeti (Franjeti)”.

Različitog su krvnog podrijetla. Bosanski Pranjići ali i Pranići starinomsu iz Pranića pokraj Kreševa, koje je upravo po njima dobilo ime. U Prahićima je biskup fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio 7- članu obitelj Frane Pranića (Franciscus Pranich). Tada su Pranići živjeli u sljedećim bosanskim župama: Kreševo (3 obitelji, 28 članova), Ivanjska (2, 17), Lašva (1, 14), Fojnica (1, 2), Žepče (3, 49), a u Sarajevu je zabilježena obitelj Bože Pranjića (Natalis Pragnich), koja je imala 19 ukućana.

Godine 1768. u popisu biskupa fra Marijana Bogdanovića prezime Pranić zadržalo se samo u župi Kreševo (3, 16), dok su u svim ostalim župama Pranići i Pranjići promijenili prezime u Franić i Franjić. Vjerojatno se dogodilo voljom crkvenih dostojnika.

I na duvanjskom se području dogodilo (ako se uopće dogodilo) posve isto. Bogdanović 1768. godine zatiče u Brišniku 19-članu obitelj Ante Franića, a u Šujici 7-člano domaćinstvo Tadije Franića. Jedno je sigurno da su oni tada svoje prezime izgovarali samo kao Pranić, što će kasnije biti odlučujuće da Franići postanu Pranići odnosno Pranjići.

Međutim, postoji i još jedna podosta vjerojatna mogućnost da su brišnički Pranjići doseljenici iz Cetinske krajine, te da nemaju veze s nekadašnjim Franićima. Naime, 1709. godine u Košutama pokraj Trilja i u Bisku zabilježeni su Pranići’; godine 1725. u Dicmu su obitavali Pranjići rečeni Batarelo.

Danas u Brišniku postoje i Pranjići i Batarile. Jesu li Pranjići postali od Batarela nakon doseljenja u Brišnik ili je to povratakil stari kraj, odakle su odselili krajem 17. stoljeća u Cetinsku krajinu?

U svakom slučaju treba obaviti dodatna istraživanja, što Pranjići kao zanimljivi rod i zaslužuju.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.