DUVANJSKA PREZIMENA: Piplice

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Piplice žive u Tomislavgradu (1 obitelj, 3 člana).

Starinom su iz Zagvozda, odakle su selili u Medov Dolac, Zmijavce, Dobrinče i Lokvičiće (Imotska krajina) i u Neorić (Splitska zagora).

Ostalo je zabilježeno da su u vrijeme Kandijskog rata (1645-1669.) iz Zagvozda na mletački teritorij izbjegla dva sina Stipana Pipličića-Mate i Marko. U vrijeme Bečkog rata (1686.) u zbjegu stanovnika Zagvozda, koji se zaustavio na području Gornjih Brela, nalazila se i 8-člana obitelj Petra Piplice (Pietro Pipliza), koja tu neće ostati već će se s još 16 obitelji uputiti prema Neoriću i Sutini u Splitskoj zagori. 1711. godine u Neoriću je zabilježena obitelj Marka Piplišića, a 1835. godine obitelj Stipana Piplice.Danas 9 obitelji s prezimenom Piplica žive u neorićkom zaselku Podgradina.

Godine 1726. na popisu onih što su dobili zemlje od mletačkih vlasti u Zagvozdu nalaze se i četiri obitelji s prezimenom Piplica: 8-članoj obitelji Joze Piplice pripalo je 11 kanapa, Luka ima 10 ukućana a dobio je 12 kanapa, Andriji Piplici s 12-članom obitelji dodijeljeno je 13 kanapa, dok je Nikola Piplica rečeni Skenderbeg i njegovih 10 ukućana dobio također 13 kanapa zemlje.

Duvanjske Piplice su doseljenici iz Imotske krajine.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.