DUVANJSKA PREZIMENA: Orlovići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Orlovići žive u Roškom Polju (13 obitelji, 53 člana) i Tomislavgradu (10, 45).

Ipak su starinom iz Roškog Polja, o čemu svjedoči izvješće što ga je u Rim 1706. godine o svom pastirskom pohodu staroj Duvanjskoj biskupiji poslao makarski biskup Nikola Bijanković. “Nel mese di Luglioando a Duvno, e nei luoghi adiacenti di Bucovizza, Rachitno, Roscopoglie e Buscoblato sotto il Dominio Turco, havendo in Compagnia due Capi principali Matteo Chiossich, e Giovanni Orlovich, a due Chierici nei quali luoghi concorsero moltissimi fedeli, eioe de Clivno, Suppanaz, Scopie, Rama, Mostar, e dal Regno di Bosna, per ricevare il sacramento della Cresma, et altri rimedij salutari per lanime loro, restando molto edificato delle divotione et ubbidienze il sudetto Pastore vedendo questi Christiani ogni rassebnatione nella Divina volonta.”

Dakle, biskupa Bijankovića za boravka u Duvnu prate dva uglednika Ivan Orlović i Mate Ćosić i dvojica Chiericha, kojih bismo prezime trebali čitati kao Ćerići, ali takvog prezimena tada na duvanjskom području nema.

Za razliku od godine 1706. Orlovića u Roškom Polju nema u oba biskupskapopisa bosanskohercegovačkih Hrvata katolika, s napomenom da prezime Orlović biskup Dragićević 1741/42. godine nije uopće zabilježio u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tek 1768. godine biskup fra Marijan Bogdanović zabilježio je 16-članu obitelj Vida Orlovića (Vitus Orlovich) u Hamzićima pokraj Čitluka. Bila je to tada jedina obitelj u Bosni i Hercegovini s tim prezimenom.

Jesu li Orlovići u Hamziće doselili iz Roškog Polja?

I u Imotskoj krajini ima podosta tragova o Orlovićima, koje nije teško dovesti u vezu s njihovim prezimenjacima iz Roškog Polja. Možda su Orlovići iz Hamzića doselili u Imotsku krajinu 1694. godine ili su roškopoljski Orlovići napustili svoju starinu.

Fra Vjeko Vrčić tvrdi da su se Olujići ili Lujići iz Opanaka, župa Lovreć, nekad zvali Orlovići i živjeli u Mačjoj Ljuti ispod Studenaca. Odatle su se premjestili u Strmin Dolac i na koncu kuli Urumbega, njemu za kmetove.’ Glavote iz Runovića zvali su se Petkovići, a još ranije Orlovići. U Ričicama ima zaselak Donje Polje, a u njima žive Orlovići.”

Danas u selu Budaku, na putu između Šibenika i Benkovca, postoji enklava katolika s prezimenom Orlović.

Roškopoljski Orlovići ponovo su se vratili u nekadašnje boravište svojih predaka iz Ričica (Imotska krajina). Ovaj smo podatak preuzeli iz Ljetopisa župe Roškog Polja, kojeg je 1915. godine počeo pisati župnik fra Blaž Jerković.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.