DUVANJSKA PREZIMENA: Musići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas Musići žive u Brišniku (10 obitelji), Tomislavgradu (8 obitelji, 34 člana), Kovačima (4, 18) i Vučipolju (1, 2).

Prezime je nastalo od vlastitog imena Musa, što je naziv Mojsija na turskom jeziku.

Starinom su iz Rasna pokraj Širokog Briga, gdje su nastali od starog hercegovačkog roda Ereševića. “Frane Erešević rečeni Musić iz Rasna rođen 4. listopada 1776. godine, a zaređen za svećenika franjevačkog reda 15. ožujka 1796. godine u Franjevačkom samostanu u Kreševu, i tom je prigodom dobio fratarsko ime Ilija. U knjizi ređenja (Liber fratrorum indutorum) vlastoručno se potpisao “Ja fra Ilija Erešević alias Musić”. To se može uzeti kao čvrst dokaz da su Musići kasnije Muse nastali od hrvatskog starog roda Ereša, pogotovo što je naš mladi školovani fratar Ilija svojom rukom potpisao svoje staro i novo prezime. I Kao spomen na Ereševiće ili Ereše u Rasnom je ostao naziv jednog seoskog predjela – Ereševina.

U popisu bosanskohercegovačkih Hrvata katolika 1741/42. Godine nema nijedne obitelji s prezimenom Musa ili Musić, što znači da su tada svi pripadnici tog roda imali prezime Erešević ili Ereš. Međutim, 1768. godine u popisu biskupa fra Marijana Bogdanovića zabilježene su u Rasnom dvije obitelji Musića: Lovrina s 15 i Martinova s 12 ukućana. Kako su ove dvije obitelji jedine među svim tadašnjim bosanskohercegovačkim Hrvatima katolicima, onda su svi Musići i Muse (duža i kraća inačica istog prezimena), daljnjim podrijetlom iz Rasna te su svi potomci spomenutih Mate i Lovre Musića nekoć Ereševića.

Raseljavanjem ovaj se vitalni rod širi na područje Širokog Briga (Čerigaj, Kočerin, Privalj), Čitluka (Čalići, Ograđenik Čitluk), u Mostar, oko Duvna (Brišnik, Kovači, Vučipolje), u okolicu Fojnice, te na ljubuško područje, ponajviše u Klobuk.

Musići iz Klobuka zaslužuju i malo više pozornosti. Naime, “u Klobuku (Šiljevište) su iz Rasna došli Stipan, Jakov i Petar Musa oko godine 1840. Sin Stipana Musića i Ive rođene Kraljević bio je don Ivan Musić (rođen 1848. godine) pokretač i vođa ustanka Hrvata u jugoistočnoj Hercegovini koji je doveo do konačnog oslobođenja od višestoljetnog turskog zuluma.”” Umro je pod sumnjivim okolnostima u Rusiji 1888. godine. Duvanjski Musići za razliku od svojih istoplemenika ostali su vjerni dužoj inačici, koja je zabilježena i prije kraće – Musa.

Od Musića nastali su i duvanjski Bilići.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.