DUVANJSKA PREZIMENA: Mišići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Mišići žive u Tomislavgradu (1 obitelj, 5 članova).

Prezime u osnovi ima osobno ime Mihael, što znači “koji je kao Bog”. “Kult arhanđela Mihaela s vagom “dobra i zla” u ruci i zmajem, inkarnacijom sotone pod nogama, bio je vrlo proširen i u Slavena, jer su elementi dualizma bili prisutni i u slavenskom poganstvu.'” Od Mihaela je nastalo mnogo imena, kao primjerice Mihovil, Mijovil, Mijat, Mijo, Miho, Miše, Miško …

Starinom su s livanjskog područja, gdje ih bilježe oba biskupska popisa bosanskohercegovačkih Hrvata katolika u 18. stoljeću, a i danas su veoma zastupljeni na tom području: u Orguzu, Smrčanima, Gornjoj Sturbi, Vidošima, Grgurićima i Potočanima. O Mišićima iz Orguza 1961. M. Petrić je zabilježio: “prije 50-60 godina prezime Kuprešanina minjali u Mišić. Pradida Miju zvali Miško, pa odatle Mišić, starinom s Kupresa.

Godine 1741/42. biskup je fra Pavo Dragićević zabilježio u Komoranima 7-članu obitelj Nikole Mišića (Nicolaus Missich), a 1768. godine biskup fra Marijan Bogdanović u Grbavcima je zatekao 8-članu obitelj Ilije Mišića .

Nema ih u Imotskoj i Cetinskoj krajini, na kupreškoj visoravni, ni u zapadnoj Hercegovini.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.