DUVANJSKA PREZIMENA: Milići

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Dana na duvanjskom području Milići žive u Srđanima (20 obitelji, 84 člana) i Tomislavgradu (6, 34).

Prezime je nastalo od vlastitog imena Mile, Milo.

Starinom su iz Zagvozda. Dokaz prvi: uz crkvu Gospe Karmelske u tom mjestu Imotske krajine nalazi se grob đakona Petra Milića, na kojem je uklesana godina 1627. Dokaz drugi: 1686. godine u zagvozdskom zbjegu, koji se zaustavio na području Brela, nalazi se 9-člana obitelj Šimuna Milićevića.’ Dokaz treći: 1726. godine mletačke vlasti dodjeljuju 7-članoj obitelji Grge Milića 7 kanapa zemljišta, a u Zagvozdu je te godine zabilježena i 6-člana obitelj mjesnog čauša Mate Milića.

Miliću su zabilježeni i u prvom biskupskom popisu bosanskohercegovačkih Hrvata katolika 1741/42. godine u Posuškom Gracu: Pavina i Antina obitelj sa 17 odnosno 7 ukućana. Najvjerojatnije riječ je o doseljenicirna iz Zagvozda.

Godine 1768. biskup fra Marijan Bogdanović bilježi u Vedašiću 12- članu obitelj Mate Milića, pretka današnjih duvanjskih pripadnika tog roda.

Na livanjskom području tada u Rujanima žive dvije Milića obitelji s po 3 člana: Grgina i Dominova, preci današnjih Milića, nastanjenih u Pologu. M. Petrić za njih tvrdi da su u to livanjsko selo doselili prije 150 godina iz Rakitna, što jednostavno nije moguće jer Milića nikad nije bilo u Rakitnu.

Dakle, duvanjski Milići potomci su Mate Milića iz Vedašića, a 1768. godine pod Vedašićem su se podrazurnijeva1i još i današnji Oplećani i Srđani.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.