DUVANJSKA PREZIMENA: Miletići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Miletići žive u Tomislavgradu (2 obitelji, 11 članova).

U osnovi prezimena je pridjev mil(i), “drag”, “voljen”, a kako osobno ime Mile ima imensku osnovu tzv. t-deklinacije i mijenja se u nekim govorima Mile-Mileta, Miletu, itd, pa otuda i prezime Miletić.

Starinom su iz Dobrog Sela pokraj Čitluka. “Nakon što su Turci 1653. godine spalili franjevačke samostane u Mostaru i Ljubuškom … skupina se izbjeglica 1585. godine nastanila u selu Medviđi kod Obrovca. Tu se većina njih zadržala do 1605. godine, kad se skupina od 85 domova preselila i nastanila u selu Liču u Lici na imanjima grofova Zrinskih, Nikole i Jurja, u zaleđu grada Senja.”‘ Među njima su bili Ivan i Nikola Miletić iz Dobrog Sela.

“U Veliko Brdo kod Makarske doselio je Jure Miletić kovač iz Dobrog Sela kod Mostara, koji se prvi put javlja u matici krštenih župe Makarska 7. travnja 1685. godine prigodom krštenja njegova djeteta. Kasnije su svoje prezime skratili u Mileta, kako se naziva njihov zaselak pod Biokovom u Velikom Brdu.”

Nakon oslobođenja Cetinske krajine od Turaka 1687. godine i Miletići iz Dobrog Sela doseljavaju u Turjake, gdje su svrstani u banderiju harambaše Jure Dotura. Već 1730. godine Filip Miletić gradi u Sinju kuću za stanovanje u neposrednoj blizini crkve; 20. siječnja 1756. godine Filipu Miletiću dužnik je viceserdar Lovre Tomašević. 30. kolovoza 1785. godine trgovac Ivan Radonjić iz Sinja iz depozita Filipa Miletića plaća za oltar Blažene Djevice u sinjskoj crkvi; 1768. spominje se i Ivan Miletić iz Ogorja pokraj Muća kao dužnik trgovca I. Radonjića.

Kad je 1717. godine Imotski oslobođen od Turaka, to je bio odlučujući motiv da dvije obitelji Miletića iz Dobrog Sela presele u Imotsku krajinu, gdje su im mletačke vlasti dodijelile zemljište: 12-člana Franina obitelj dobila je zemlju u Poljicima, a 6-člana Ivanova obitelj u Glavini pokraj Imotskog.

Najstariji spomen o Miletićima u Hercegovini je onaj u popisu biskupa fra Pave Dragićevića 1741/42. godine, kad su u Dobrom Selu zabilježene 3 Miletića obitelji: Markova s 10, te Jozina i Mijina s po 7 duša.

U popisu biskupa fra Marijana Bogdanovića 1768. godine u Dobrom Selu zabilježene su 2 Miletića kuće: Grgina sa 17 i Jurina s 9 ukućana. Miletići su se raselili po Brotnju, zatim Ljubuškoj krajini te u Grabovici pokraj Jablanice i Turiji pokraj Konjica.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.