DUVANJSKA PREZIMENA: Mihaljevići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Mihaljevići žive u Tomislavgradu (2 obitelji, 18 članova) i na Blažuju (1,1).

Starinom su iz Golinjeva (nekoć Vučići) pokraj Livna. Najstariji spomen o Mihaljevićima na livanjskom području je onaj od 23. rujna 1723. godine kada je makarski biskup Nikola Bijanković u sklopu pastirskog pohoda Bosni Otomanskoj odsjeo u Mišima, selu do Golinjeva, u kući Pave Mihaljevića, “ljubazna čovjeka, koji je pripremio objed za dvanaest ljudi”.

Godine 1741/42. biskup fra Pavo Dragićević zabilježio je u Vučićima 2 obitelji i 37 osoba s prezimenom Mihaljević: već spomenutog Pave Mihaljevića (Paulus Mihaglevich) s 26 i Grginu obitelj s 11 duša. U Rakitnu su tada zabilježene dvije iz Vučića doseljene obitelji: Lukina sa 7 i Matina sa 6 ukućana.

I 1768. godine u Vučićima ponovo 2 obitelji ali i 53 osobe s prezimenom Mihaljević: Matina s 29 i Ilijina s 24 duše; u Držanlijama također pokraj Livna 7-člana obitelj Mije Mihaljevića; u Rakitnu jedna obitelj, ito Mate Mihaljevića s 8 članova.

Spomenuta obitelj Mije Mihaljevića iz Držanlija će najprije preseliti u Čipuljiće pokraj Bugojna, a onda se vratiti na Kupres, “kod vrela Bašinca u kmetove Hasanbegovićima (početkom 19. stoljeća). Nedugo zatim prelaze u Zlosela, gdje trajno ostanu.”

Danas Mihaljevići na livanjskom području žive na čak deset mjesta: Golinjevo, Miši, Podhum, Smrčani , Vidoši, Grgurići, Podkraj, Potočani, Zagoričani i Livno.

Mihaljevići ili s kraćim prezimenom Mihalji sele u mnoge krajeve. “Godine 1689. u selo Hrvace kod Sinja smjestio se nakon seobe iz Turske, harambaša Mijo Mušterić sa 24 porodice, među njima je bila i obitelj Petra Mihaljića. Mihalji i danas žive u Turjacima kod Sinja … O seobi Mihalja dalje na zapad možda govori i podatak da početkom XVIII. stoljeća, kada u okolicu Sv. Jurja u Velebitskom primorju dolazi više bunjevačkih obitelji, među njima nalazimo i Mijaljeviće, ali to, naravno, ne mora značiti da su istog podrijetla sa livanjskim Mihaljima i da potječu iz iste matice. Hrvata Mijaljevića bilo je polovicom XIX. stoljeća u Ostrovici kod Benkovca. “

Mihalji su zabilježeni i na području Imotske krajine: u matici umrlih župe Proložac javljaju se između 1740. i 1782. godine; 4 toponim “Mihaljevića klen” u Cisti Provo upućuje da su pripadnici tog roda živjeli i na tom području. Danas ih na Imotskom području nema više, ali ih ima u Vrgorskoj krajini (Veliki Prolog i Dusina), zatim u Grabu pokraj Ljubuškog, te u Doljanima i Krančićima u Rami.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.