DUVANJSKA PREZIMENA: Meštrovići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Meštrovići žive u Mrkodolu (15 obitelji).

Prezime je nastalo od riječi meštar (latinski magister, njemački Meister, talijanski maestro) što znači učitelj, ali i majstor obrtnik u svim strukama.

Dakako, kad je riječ o ovome rodu, onda se jednostavno ne može zaobići i najpoznatiji nositelj tog prezimena – Ivan Meštrović, kipar svjetskog glasa. Evo, što on kaže o svom podrijetlu: “Po onome što mi je djed pričao, a mom ocu njegov, naši su stari starinom od Fojnice u Bosni, odakle se jedan preselio na Duvanjsko polje kod Županjca, a neki kasnije odatle u Petrovo polje u Dalmaciji, zajedno s Smiljanićem, Jankovićem i Nakićem. Onaj koji je otišao od Fojnice, oženio je neku Gabrilović pa je porodica dobila ime Gabrilović.

Dakle, Meštrovići ne znaju kakvo je bilo prezime onog njihovog pretka koji se oženio iz roda Gabrilovića, ali znaju da je riječ o klasičnom domazetstvu. Kako u tim vremenima nisu oko Fojnice zabilježeni ni Gabrilovići ni Meštrovići, to znači da su svi Gabrilovići odselili, a da Meštrovići još nisu nastali, već će se to dogoditi kada se nasele u Otavicama pokraj Drniša. Seoba se najvjerojatnije dogodila 1787. i 1788. godine, kada baš pod zaštitom Stojana Jankovića oko S tisuća katolika iz Duvna, Rame, Livna, Kupresa, Skoplja, Glamoča i Rakitna seli na mletački teritorij, ponajviše u Cetinsku krajinu, ali i na drniško područje. Meštrovići su vjerojatno odselili iz sela Miša na livanjskoj strani Buškog blata, gdje je biskup fra Pavo Dragićeveić 1741/42. godine zabilježio 5-članu obitelj Pave Gabrilovića. Na pitanja: je li jedna Gabrilovića obitelj nakon seobe ostalih ostala u Mišima ili se pak vratila iz Otavica u Miše, što nije za to vrijeme nimalo neobično, nema odgovora bez dodatnih istraživanja.

Kasnije će se Meštrovići pojaviti u Livnu i Kupresu. “Kupreški Meštrovići znaju da su u rodu s “Meštrom” i da su došli u Livno “od Knina preko Klisa”. U Livno je doselio Marko Meštrović krajem 17. stoljeća. Umro je 1807. godine i pokopan na groblju u Rapovinama. Iz Dalmacije su isto i oni Meštrovići u Rami odnosno Zvirnjači. Njihov je put za stare iseljenike iz Bosne vrlo karakterističan: odlaze najprije u Dalmaciju, obično u velikim ratnim pokretima. Kad se prilike smire jedan se dio vraća u Bosnu, makar ne i na isto mjesto. U Dalmaciji je za njih bilo malo mjesta i kruha. Valjalo je živjeti. Poneki je otišao preko mora. Drugi opet, možda po urođenoj želji, vraćali su se natrag u svoj stari kraj. Među njima su i neki Meštrovići, točnije Meštrovići-Gabrilovići.”

Međutim, Meštrovićima se moglo postati i na drugi način. U Studencima pokraj Imotskog Meštrovići su postali od Trogrlića tako da su obiteljski nadimak prihvatili kao novo prezime. “Stanje duša (župe Studenci- op.A.I.) 1806. godine zabilježilo je u obitelji Ante Trogrlića Meštrovića 26 čeljadi.”? Ako su današnji rnrkodolski Meštrovići potomci doseljenih Meštrovića sa Studenaca, onda su u novo boravište stigli oko 1840. godine. Naime, u maticama umrlih stare župe Seonice, koje su sačuvane od 1821. godine, Meštrovići se prvi put spominju 14. veljače 1842. godine, kada je upisana smrt 40-godišnjeg Marijana Meštrovića. Dakle, ako za 21 godinu nije bilo upisivanja Meštrovića, onda to upućuje na činjenicu da Meštrovići u Mrkodol doseljavaju oko 1840. godine.

U maticama vjenčanih pojavljuju se prvi put 6. veljače 1844. godine kad se udaje Filipa kći Mate Meštrovića iz Mrkodola i majke Marte rođene Vuković sa Studenaca pokraj Imotskog za Ivana sina Joze Jurčevića iz Stipanića i majke Marte Čekić(?) iz Stipanića. Matu Meštrovića i suprugu Marturođenu Vuković sa Studenaca susrećemo još dva puta: 18. studenog 1844. godine, kad se ženi njihov sin Mate sa Jelom kćeri Grge Anića iz Mrkodola i majke Ruže rođene Glazić (?) iz Bučića; 1. srpnja 1689. godine Mate, koji je u međuvremenu ostao udovac ženi se udovicom Jelom kćeri Blaža Pranjića iz Brišnika i majke Šime Skočibušić iz Bučića.

Čini se da je Mate prvi doseljenik iz roda Meštrovića sa Studenaca, koji se vjerojatno tamo i oženio s Martom rođenom Vuković iz istog mjesta Imotske krajine.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.