DUVANJSKA PREZIMENA: Mašići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Mašići žive u Sarajlijama (16 obitelji, 77 članova) i Tomislavgradu (8, 38) i u Kongori (12 obitelji).

Početkom II. svjetskog rata Mašići iz Blagaja pokraj Kupresa odseljavaju (4 obitelji u Erdut pokraj Osijeka, po jedna obitelj u Đakovo, Zagreb i Zlosela pokraj Kupresa), odnoseći sobom već zapisanu obiteljsku predaju da su u Blagaj došli “od potribe” iz okolice Imotskog.Teško je u to povjerovati, jer Mašića nije bilo niti ih ima u Imotskoj krajini. Međutim, K. Draganović ih je našao mnogo ranije na Kupresu, godine 1755. “Frane Mašić iz Tučepi(h) ženi Jelu kćer Pavla Bilića sa Studenaca, MV župe Skopje 16.1.1755., ali ih uskoro netragom nestaje, valjda iseljenjem u neki nepoznati kraj.”

Taj nepoznati kraj mogu biti Rapovine pokraj Livna, gdje je biskup fra Pavo Dragićević zabilježio dvije obitelji s prezimenom u originalu Mascich (Nikolinu s 10 i Matinu s 5 duša), što K. Draganović čita kao Mašić?!

Taj nepoznati kraj može biti i selo Johovac pokraj Dervente, gdje su Mašići kao doseljenici zabilježeni između 1770. i 1810. godine, ali bez naznake kraja iz kojeg su došli.

Ili je pak taj nepoznati kraj odseljenja Mašića duvanjsko selo Sarajlije?

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.