DUVANJSKA PREZIMENA: Markići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Na duvanjskom području Markići žive u Omolju (9 obitelji, 39 članova).

Različita su krvnog podrijetla, jer su nastali od različitih rodova.

Grana Markića iz Krivodola pokraj Mostara nastala je od starog roda Zovka, čija je matica u selu Dragićini pokraj Gruda. Iz Krivodola, gdje je i 1741/42. i 1768. godine zabilježena obitelj Joze Markića, krajem 18. stoljeća Markići sele u Biograce i Jare, sela na mostarskoblatskom području, a kasnije su njihovi potomci našli novo boravište u Pologu pokraj Mostara, ali i u samom gradu Mostaru.

Grana Markića u Gorici pokraj Gruda nastala je od roda Polunića starinom Krnjića. Tamo je biskup fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zatekao 5 Markića obitelji: 20-članu obitelj Marka Krnjića (Marco Cargnich), 15-člano domaćinstvo Andrije Krnjića, 8-člano kućanstvo i dvije 7-člane obitelji, Nikolinu i Stipanovu. Godine 1760. Krnjića nema u Kočerinu, što je važno da bismo razumjeli ono što je utvrdio N. Mandić.

“U matici vjenčanih stare župe Ružići pronašli smo dva upisa o ženidbi i udaji dvoje pripadnika Markićeva roda. Godine 1827. Doma Markić, kći Mate iz Kočerina i matere Jele rođene Vrljić, udala se za Jozu Zovku iz Gruda. Godine 1819. Kata Polunić kći Mate iz Kočerina i matere Jele rođene Vrljić, udala se za Jozu Galića iz Ljubotića. Uspoređujući ta dva podatka iz matice vjenčanih u župi Ružić, možemo gotovo sa sigurnošću tvrditi da u Markići i Polunići isti rod, jer su sestre Doma i Kata od istih roditelja iz Kočerina. “

Kočerinska grana Markića napušta Kočerin i sele u Mostar i lliće, zatim su se raselili po ljubuškom području i u Brotnju. Neke su životni putevi doveli i u Omolje, gdje im danas žive potomci.

lako su Markići vjerojatno ranije doselili na duvanjsko područje, prvi pisani trag o njihovoj nazočnosti na tim prostorima potječe od 21. listopada 1851. godine, kada je u matici umrlih stare župe Seonice upisana smrt 80-godišnjeg Ilije Markića, koji je pokopan u kongorskom groblju. Dakle, Ilijaje Markić rođen 1771. godine i vjerojatno je jedan od prvih doseljenih Markića, zanimljivo ne u Omolje već u Kongoru. 28. listopada 1859. godine u Omolju je pokopana 6-mjesečna (tako piše u originalu!) Anđa kći Ivana Markića iz Omolja i majke Mare rođene Miloš iz Crvenica.

Maloj pokojnici Anđi Markić našli su u maticama krštenih i datum rođenja – 1. kolovoza 1859. godine, što znači da nije živjela ni tri puna mjeseca ovozemaljskog života. Navodimo još jedan upis da bismo pokazali da su Markići svojedobno živjeli i u Kongori: 7. rujna 1853. godine u matici krštenih upisano je krštenje Ruže kćeri Ivana Markića i majke Joze rođene Džankić iz Kongore.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.