DUVANJSKA PREZIMENA: Lončari

DUVANJSKA PREZIMENA: Lončari

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Lončari žive u Lipi (6 obitelji) i Tomislavgradu (3 obitelji, 14 članova).

Prezime je nastalo od imena obrtnika koji izrađuju lonce, lončara, pa i stoga svi Lončari nisu istog krvnog podrijetla.

Starina hercegovačkih Lončara je okolica Širokog Briga i područje Bekije: u Donjem Gracu pokraj Širokog Briga biskup je fra Pavo Dragićević 17417/42. godine zabilježio 8-članu obitelj Ivana Lončara (loannes Loncar), a u Dunićima (današnji Sovići pokraj Gruda) 11-članu obitelj Andrije Lončara.

Godine 1768. u Donjem Gracu žive obitelji Blaža i Jure Lončarevića sa 6 odnosno 5 ukućana; u Gostuši također pokraj Širokog Briga obitelji Gašpara i Mate Lončara koje imaju 8 odnosno 2 člana; u Vinjanima pokraj Posušja tada obitava 2I-člano domaćinstvo Tome Lončarevića; u Podgredu pokraj Livna tek je doselila dvočlana obitelj Grge Lončara.

Imotski pak Lončari starinom su iz Rastovca pokraj Zagvozda gdje su zabilježeni još 1686. godine, kada se u zbjegu stanovnika Zagvozda, koji će se zaustaviti na području Brela, nalazi i 6-člana obitelj Ivana Lončara.

Lončari se šire u Podbablje, gdje 1726. godine Il-člana obitelj Ivana Lončarevića dobiva 18 kanapa zemlje, 5-člano domaćinstvo Marina Lončarevića zaslužilo je 8-kanapa, l l-članoj obitelji Jure Lončara dodijeljeno je 13 kanapa zemljišta, i to uz posjed obitelji Lucić. Lončari će se kasnije ženidbenim vezama proširiti na Lucića posjede, što će za rezultat imati i prezimensku kombinaciju Lončar-Lucić.’ 1734. godine u maticama župe Imotski zabilježeno je krštenje djeteta Lončar nekoć Vuičić, a , kasnije se pojavljuje i kombinacija Vuičić-Lončar; 1777. godine u župi Podbablje zabilježeno je i dvojno prezime Lončar-Pade.

Za Lončare iz Vinjana pokraj Imotskog V. Vrčić je utvrdio da su doseljenici iz Gostuše. Lončari u Aržanu su nazočni od 25. studenog 1894. godine, kada se Stipan Lončar, koji je došao za kuhara financima, vjenčao s Anicom Brekalo. Stipanov otac je rođen u Radošiću iznad Kaštela, a služio je kao nadcestar u Blatu na Cetini, gdje je živio u braku s Anicom Strižić.

Lončari, koji danas žive u Zmijavcima, došli su iz Podbablja. Što se tiče duvanjskih Lončara, njima nitko ne može poreći hercegovačko podrijetlo, iako se posve ne smiju isključiti ni određene veze i s imotskom granom toga roda.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.