DUVANJSKA PREZIMENA: Ledušići

DUVANJSKA PREZIMENA: Ledušići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Ledušići žive u Bukovici (3 obitelji).

Lingvistički je ovo prezime nastalo od vlastitog imena Leduša, kako se na duvanjskom području naziva udata ženska osoba iz roda Ledića. Njezini se potomci, najčešće kad obudovi, nazivaju Ledušići.

Dakle, Ledušići su Ledići po ženskoj liniji nasljeđivanja, a prvi se put pojavljuju u maticama vjenčanih stare župe Seonice 27. studenog 1878. godine, kada je upisana udaja Jele kćeri Grge Ledušića i majke Anice Ćurić iz Cebare za Križana Dilbera sina Ivana i majke Mare rođene Bagarić iz Mesihovine .

Ovu je Jelu (teško da je neka druga?) našao fra Ante Tomas u matici krštenih župe Seonice: rođena je 27. studenog 1856. godine u Bukovici od oca Grge Protuđera (vjerojatno s nadirnkom Ledušić) i majke Anice Ćurić iz Cebare. Vjerojatno je Grgo Protuđer u međuvremenu, dakle nakon 22 godine, uzeo obiteljski nadimak Ledušić za jedino prezime, odbacujući dosadašnje Protuđer.

Dakle, Ledušići su nastali od starog roda Protuđera, kojeg u Bukovici i nekim susjednim selima bilježe oba biskupska popisa bosanskohercegovačkih Hrvata katolika u 18. stoljeću.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.