DUVANJSKA PREZIMENA: Ledići

DUVANJSKA PREZIMENA: Ledići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Ledići žive u Prisici i uStipanićima (2 obitelji, 7 članova).

Starinom su iz Aržanog. Prvi pisani spomen o ovome rodu je onaj iz 1686. godine, kada se u zbjegu stanovnika sela Studenaca, koji će se zaustaviti na području Kučića iznad Omiša, nalazi i 4-člana obitelj Nikole Ledića. I Sljedeći pisani spomen o Ledićima vodi u Stipaniće, gdje je 1741/42. godine biskup fra Pavo Dragićević zabilježio 7-članu obitelj Marka Ledića. Međutim, 1768. godine biskup fra Marijan Bogdanović ne zatiče u Stipanićima, ni na duvanjskom području, Lediće. Vjerojatno su se vratili u Aržano ili su pak zbog ratova i epidemija nestali. Od 1776. godine mogu se ponovo pratiti u njihovoj postojbini u Aržanom: tada 26-člana obitelj harambaše Ante Ledaska (Ledića) dobiva od mletačkih vlasti 43 kanapa zemlje, a dvočlanoj obitelji Marka Ledića pripala su 4 kanapa.

Od Ledića u Aržanu su nastali Šošići, Dujmići i Pišteleci. 1804. godine u maticama župe Aržano zabilježeno je krštenje kćeri Frane Ledića rečenog Šošića. Aržanski Šošići nakon odseljenja u Vrgorsku krajinu “dobili su” i selo koje se prozvalo po njima, Šošići pokraj Kozice. Aržanski Pišteleci potomci su Pavla Ledića rečenog Pištelek.

U Prisici neki Ledići dobivaju još jedno prezime Purić, koje se upotrebljava kao Ledić-Purić ili i samostalno Purić.

Današnji Ledići u Suhači pokraj Livna također su podrijetlom iz Aržana, jer im se svojedobno “ćaća ugovorio kod Klare Šeremet.”

Mostarski su Ledići potomci Ivana Ledića (1890-1956), doseljenog također iz Aržana.

Ni Ledićima iz Stipanića ne treba tražiti neku drugu starinu osim aržanske.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.