DOMOVINSKI RAT: Bojna Zrinski osnovana 18. svibnja 1991.

objavljeno u: DOMOVINSKI RAT | 0

Osnovana je 18. svibnja 1991. temeljem zapovijedi tadašnjeg zamjenika ministra, a kasnije ministra obrane, Gojka Šuška.

15. lipnja bojna je poslana na svoj prvi teren Vukovar. Smještena u Opatovcu ima zadatak pomoći organizirati vukovarske dragovoljce i pripremiti obranu grada Vukovara.

1. kolovoza skupa s dijelom 1. A brigade sudjeluje u oslobađanju Hrvatske Kostajnice nakon čega se na kratko vraća u središnju bazu.

4. rujna kreće u pomoć Gospiću i već slijedećeg dana uz pomoć gospićkih branitelja predvođenim Mirkom Norcem-Kevom zarobljavaju oklopnu kolonu i generala Krstevskog s trideset vojnika koje se pušta kućama.

Od ostalih akcija najznačajnija je zauzimanje skladište oružja ‘Kaniža’ nakon čega počinje zaokret na gospićko-ličkoj bojišnici, oslobađa se predgrađe Gospića, odbijaju se JNA tenkovi iz Banja Luke.

Bojna kreće dalje i 28. listopada stiže u Metković u akciju za oslobođenje Slanog tijekom koje brzo i učinkovito zauzima strateško najvažniju uzvisinu – čuku Timor.

Nakon primirja bojna se vraća u bazu na daljnju izobrazbu, a dio pripadnika odlazi ratovati u BiH.

Uskoro se opet vraća na jug Hrvatske da zaustavi JNA prodor tijekom operacije SUTJESKA 2 te s 1. brigadom sudjeluje u protunapadu operaciji TIGAR s ciljem deblokade Dubrovnika tijekom koje zauzima objekt Treskavac (tt.504) nakon čijeg završetka ponovno se vraća u bazu. U tim borbama ranjen je zapovjednik Miljenko Filipović.

Novu zadaću bojna ‘Zrinski’ dobila je za vrijeme operacije MASLENICA, oslobađanje područja od Smokovića do Murvice, sam Smoković, a oslobađa i Škabrnju te doprinosi obrani Novigrada.

 

Izvor: www.braniteljski-portal.hr