DO KADA ĆE HVO BITI TABU TEMA U RH?

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Neka mi oprosti hrvatska javnost što pored njihovih „hrvatskih problema“ otvaram problem tamo nekih pripadnika Hrvatskog vijeće obrane (HVO), koji čak nisu niti porezni obveznici uRH. Oprostite mi , ali ja više ne mogu biti tabu tema nakon 5 godina rata.

U proteklih par godina svjedoci smo konstantnih, brutalnih napada na HVO. Kako stvari stojemožda nas u bliskoj budućnosti proglase i zločinačkom organizacijom, te donesu zakon o zabrani naziva HVO.

Svi su zaboravili da bez značajnog doprinosa HVO-a ne bi bilo niti Republike Hrvatske.

Ministar branitelja RH Fred Matić prijeti pripadnicima HVO-a koji su tužili RH i dobili tužbe na Vrhovnom sudu RH i pritom proglašava zločinom njihove tužbe. Koja zamjena teza.

Zločin je tužiti ministarstvo , a nije kazneno djelo držati drugostupanjska rješenja o invalidninama u ladici 15 godina. Da stvar bude jasnija radi se o najtežim invalidima HVO-a, od kojih su napravili „kriminalce“ sa Južnim bojištem, pa ljudi ne smiju progovoriti ni krivi ni dužni. Invalidi, a nemaju invalidnine (koje nisu zanemarive) jer je takav bio džentlmenski dogovor. Kao na pijaci.

Glavni povod braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 ( kojeg apsolutno podržavam) su prava 100% RVI –a HVO-a. To je i rekao ministar Matić prvi dan prosvjeda. Nakon toga muk.

Pa što rade novinari, zašto ne istraže tu temu? Što je famozno Južno bojište?

Kako je moguće da od dva ranjena branitelja u istom rovu, jedan je hrvatski branitelj drugi nije? Kako se osjeća taj drugi branitelj?

Zašto ne pozovete ustavnopravne stručnjake ,da na temelju činjenica, odgovore na jednostavno pitanje: da li su sukladno odredbama Ustava RH i zakonima RH, pripadnici HVO-a hrvatski branitelji?

Činjenice i dokazi kojima raspolažu pripadnici HVO-a su: 90 % pripadnika HVO ima državljanstvo RH, ima Spomenicu Domovinskog rata RH , Odličja „Ljeto“, „Oluja“ itd.. Sve dodjeljeno na temelju članka 98.Ustava RH, članka 93. Zakona ooružanim snagama RH i Odluke o ustanovljavanju medalja za sudjelovanje u vojno-redarstvenim operacijama i u iznimnim pothvatima te potpisano od strane predsjednikaRH dr. Franje Tuđmana (laka mu hrvatska zemlja). Akcije Zima 94, Ljeto ,Oluja, Maestral,Južni potez, itd., vođene su između ostalog i u obrani suvereniteta RH.

Sukladno Pravilniku o dodjeli odličja i Ustavu RH, svi pripadnici HVO-a koji imaju Spomenicu i Odličja RH moraju imati status hrvatskog branitelja u RH.

 

Tekst: Stipe Šumanović, HVO Tomislavgrad