DANAS: Humanitarna akcija „Dobrim za dobro“

DANAS: Humanitarna akcija „Dobrim za dobro“

objavljeno u: NOVOSTI | 0

„Dobrota mnogo zna i može, a govori osmijehom“, zapisao je Ivo Andrić zadirući tako u dubinu ljudskoga srca čija se snaga prepoznaje i na djelu. Ne poznajem hijerarhiju dobra, je li bolje učiniti dobro jednom čovjeku ili ljudima. Sigurno je jedno: dobro rođeno iz zajedništva posebno je jer stvara istinsku radost. Tiha i spontana priča dobrih ljudi, djelatnika Osnovne škole fra Mije Čuića, urodila je plodom prouzročivši radost.

Tradicionalno se u našoj školi organiziraju božićne predstave, koje su dobro posjećene i oduševljavaju publiku, a lani smo imali lijep „božićni sajam“ humanitarnoga karaktera. Ove godine u predbožićno vrijeme odlučili smo svoju humanost pokazati organiziravši humanitarnu večer „Dobrim za dobro“. Poznajući iznimnost ovoga kolektiva i spremnost na nesebičan rad, odlučili smo napraviti „korak više“ i organizirati jednu humanitarnu večer koja bi ujedinila tradicionalnu božićnu predstavu i „božićni sajam“ na kojemu prodajemo božićni nakit nastao na školskim radionicama. Obzirom da smo institucija koja radi s djecom, odgajamo i obrazujemo djecu, svoju humanost usmjerili smo prema djeci. Sav prihod dobiven ovom akcijom donirat ćemo pedijatriji tomislavgradskog Doma zdravlja. Sigurna sam da nema roditelja ni djeteta u duvanjskom kraju koji nije upoznao dr. Vesnu Brnas koja je izniman pedijatar i s lakoćom pomaže svojim malim pacijentima. Naša skromnost i određen strah nije dopuštao razmišljanja o velikim pothvatima. A onda je uslijedilo iznenađenje – naša ideja svidjela se mnogima. Mali ugostiteljski objekti, veliki prodajni centri, različiti obrtnici, poduzetnici, glazbenici, dobronamjerni pojedinci i sl. – jednostavno dobri ljudi otvorili su svoje srce postavši donatori ove plemenite akcije.

Prva vrata, na koja smo pokucali, bila su Lovrina. A on ih je onako očekivano širom otvorio i ponudio svoju svesrdnu pomoć. Bilo bi nepravedno, nekulturno i nepoticajno izdvajati nekoga, ali o bogatstvu pripremljenoga za tombolu i iznosu doniranoga općenito govori brojka čiji se iznos kreće od 50 – 600 KM. Sve ovo naravno ne bismo mogli realizirati bez naših učenika i njihovih roditelja kojima smo uvelike zahvalni.

Uspjeh ove akcije ne želimo mjeriti prikupljenim novčanim iznosom, već snagom dobra i zajedništvom čije se granice svakodnevno pomiču. A granicu je prešla i lijepa poruka našeg nekadašnjeg učenika Joze Dilbera koji nam je iz Njemačke spremio veoma vrijedan novčani iznos. Zanimljivo je da su u ovoj našoj akciji svoju humanost pokazali i poduzetnici iz susjedne nam općine Posušje kojima od srca zahvaljujemo. Naposljetku, ali nikako na kraju, pozivamo sve dobre ljude da učine dobro i dođu u Svadbeni salon „Lovre“ u Bukovici 2. prosinca 2017. u 18 sati. Obećati možemo gostoprimstvo i sladak okus hrane što ju pripremiše naši djelatnici i roditelji.

 

Danijela Musić/ OŠ Bukovica