BAJA I GABRUŠA: Pune 63 godine zajedničkoga života

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Razgovarajući ovih dana o Šimunu i Anđi – Markuši i njihovih prvih šezdeset godina zajedničkoga života, koji su nedavno obilježili, Bajić nam je naveo kako su njegovi roditelji u brak stupili još ranije (1952.) te da su u našoj župi najvjerojatnije prvi po godinama skupljenoga bračnoga staža (pune 63).

 

Nakon što su mu oca ubili partizani i nakon što je kuća ostala bez vodeće muške glave maloljetnom Slavku zv. Baja (sin Stjepana Majića i Anđe Šumanović, r. 14. lipnja 1935. godine) nije preostalo ništa drugo nego se oženiti. Svoju bračnu sreću potražio je u susjednoj Lipi gdje je našao svoju Anđu (kći Ilije Gabrića i Matije Milić, r. 14. siječnja 1932. godine) koju svi po našem starom duvanjskom običaju i njenom curskom prezimenu nazivamo Gabrušom.

 
U crkvenim spisima piše kako su vjenčani 6. veljače 1952. godine u župnoj crkvi u Kongori, pred župnikom fra Željkom Zadrom i svjedocima vjenčanja, Antom Perićem i Ivanom Radošem. Pedantni župnik i župni kroničar fra Željko zapisao je i kako ih je oglasio, navijestio tri puta prije svadbe: 13. siječnja, 20. siječnja i 27. siječnja 1952. godine. Također, u napomeni stoji i kako je maloljetni Slavko – Baja dobio oprost od Biskupskog ordinarijata iz Mostara 9. siječnja 1952. godine. U braku su dobili dvoje djece: kćer Anđu – Biku, udanu u Borčane, i sina Stipana – Bajića. Obično se slave okrugle obljetnice ali i 63 godine braka zaslužuju spomen, stoga im ovaj tekst i posvećujemo. Čestitamo!

 

Tekst i foto: Ivica Šarac